Interview met Daniel Abraham
Daniel Abraham Gebru, drievoudig Paralympisch kampioen wielrennen, werd de afgelopen acht jaar gesponsord door NLtraining. Zijn verhaal is niet alleen een inspiratie voor sporters, maar ook voor nieuwkomers in Nederland, zoals veel van de cursisten van NLtraining. Daniel vluchtte jaren geleden uit Eritrea en vond hier in Nederland zijn weg, zowel in de sport als in de samenleving. In dit interview blikt hij terug op zijn samenwerking met NLtraining en deelt hij zijn inzichten over het belang van sporten bij integratie.
Hoe ben je in contact gekomen met NLtraining?
"Na de Paralympische Spelen in Rio in 2016 kreeg ik veel media-aandacht. Ik gaf toen een interview aan de Telegraaf, waarin ik aangaf op zoek te zijn naar een nieuwe sponsor. Ik vertelde mijn verhaal en legde uit welke route ik had afgelegd om te komen waar ik toen stond. Marnix Heida, een van de directeuren van NLtraining, zag die oproep en nam contact met me op. Sindsdien fiets ik met trots met de naam van NLtraining op mijn rug."
Hoe belangrijk is het om een sponsor te hebben, niet alleen voor je sport, maar ook in het dagelijks leven?
"Het hebben van een sponsor is essentieel voor een sportcarrière, maar het gaat verder dan alleen financiële steun. Dankzij mijn samenwerking met NLtraining kreeg ik de kans om iets terug te doen voor de gemeenschap, vooral voor nieuwkomers. In de eerste jaren in Nederland kan het moeilijk zijn om je weg te vinden. Daarom probeer ik anderen, vaak jongeren die de Nederlandse taal aan het leren zijn, te laten zien hoe sport kan helpen bij hun integratie. Sport brengt mensen samen, biedt structuur en kan eenzaamheid verminderen, vooral wanneer je net in een nieuw land bent aangekomen."
Wat doet het met je dat je mensen kunt helpen tijdens hun integratie?
"Het geeft me veel voldoening om iets terug te kunnen doen. Toen ik zelf in Nederland aankwam, heb ik veel steun gekregen van mijn pleegouders en mijn sportvereniging. Fietsen werd mijn uitlaatklep en groeide later uit tot mijn passie en werk. Diezelfde steun wil ik graag doorgeven aan nieuwkomers, zodat zij ook de kansen krijgen die ik heb gehad. Dankzij NLtraining heb ik niet alleen mezelf verder kunnen ontwikkelen en mijn sportcarrière kunnen opbouwen, maar heb ik ook veel mensen kunnen helpen. Daar ben ik hen enorm dankbaar voor."
Nu onze samenwerking ten einde komt, wat zijn je plannen voor de toekomst?
"De komende twee jaar blijf ik op hoog niveau fietsen en combineer ik dit met maatschappelijk werk. Over twee jaar kijk ik of ik in staat ben om me te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Los Angeles in 2028. Om dat te bereiken, moet ik natuurlijk goed trainen. Ik doe dat het liefst in de natuur. Flevoland is mijn favoriete plek in Nederland om te fietsen: het is er rustig, met lange wegen, weinig verkeer, prachtige natuur en water."
Heb je nog een boodschap voor de deelnemers van NLtraining of voor het team?
"Aan de deelnemers wil ik meegeven dat het leren van de Nederlandse taal cruciaal is. Het kan moeilijk zijn, maar neem het serieus. Hoe beter je de taal beheerst, hoe makkelijker je je thuis voelt in Nederland.
Voor de medewerkers en docenten van NLtraining wil ik zeggen: blijf doorgaan met het geweldige werk dat jullie doen. Het zijn soms moeilijke groepen om mee te werken, omdat veel nieuwkomers een zware achtergrond hebben en trauma's met zich meedragen. Soms lijkt het misschien alsof mensen niet willen leren, maar vaak zitten ze met veel zorgen. Dat kan tot onbegrip leiden, maar onthoud dat jullie werk ontzettend waardevol is en dat je echt een verschil maakt."
Ervaar je in de sportwereld ook wel eens onbegrip of vervelende opmerkingen?
"Natuurlijk krijg ik soms nare opmerkingen, maar ik probeer me daar niet door te laten beïnvloeden. Ik focus me liever op positieve dingen. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om iets te vinden waar je gelukkig van wordt en je daarop te richten. Dat helpt niet alleen bij het integreren, maar ook om positief in het leven te staan. Ik moedig iedereen aan om actief bezig te blijven en dingen te doen waar je blij van wordt."