Het verhaal van Christelle
Bij NLtraining zijn we trots op onze werknemers en de verhalen die zij meebrengen. Hieronder delen we het verhaal van Christelle. Acht jaar geleden kwam zij vanuit Frankrijk naar Nederland en volgde Nederlandse les op een van onze locaties. Nu werkt ze bij ons als projectmedewerker.
Les bij NLtraining
Zes jaar geleden volgde ik Nederlandse les bij NLtraining. Als voormalig docent Engels in Frankrijk keek ik kritisch naar de lessen, maar ik vond ze erg leuk. Ik haalde er zelfs inspiratie uit voor lessen die ik deelde met mijn oud-collega’s in Frankrijk. Zelf lesgeven hoeft van mij niet meer, maar het onderwijs heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart.
Nieuwe baan in Nederland
Integreren in een ander land is natuurlijk altijd moeilijk. Je spreekt de taal niet, en de gewoontes zijn soms anders. In Frankrijk had ik een baan als docent Engels, en toen ik naar Nederland kwam, heb ik een paar jaar in een boekbinderij gewerkt. Vorig jaar was ik klaar voor iets nieuws. Via een loopbaanbegeleider ontdekte ik dat ik het onderwijs toch wel miste. Daarom ging ik op zoek naar een baan in het onderwijs en kwam ik wederom terecht bij NLtraining.
Projectmedewerker bij NLtraining
Het kan lastig zijn om een baan te vinden als je niet uit Nederland komt. Werkgevers kunnen moeilijk inschatten hoe goed je Nederlands is, ook al heb je goede diploma's in je eigen land. Ik keek op de website van NLtraining en zag daar de functie van projectmedewerker. In mijn sollicitatiebrief schreef ik dat ik hier eerder een cursus had gevolgd, en toen mocht ik op gesprek komen!
Mijn ervaring vanuit beide perspectieven, als docent én als deelnemer, heeft me zeker geholpen. Ik had niet veel ervaring met de administratieve kant van de functie projectmedewerker, maar dankzij mijn brede blik en ervaring werd ik toch aangenomen.
Niet altijd makkelijk
Ik vind het een uitdagende baan. Het is erg leuk, maar soms ook moeilijk. Ik spreek goed Nederlands, maar toch mis ik weleens iets of maak ik een foutje. Een grapje van collega’s gaat soms langs me heen, of ik begrijp een opdracht verkeerd. Op zulke momenten voel ik me wel kwetsbaar. Gelukkig reageerde mijn leidinggevende positief toen ik aangaf dat ik hier soms moeite mee heb. We hebben nu afgesproken dat als er mondelinge afspraken worden gemaakt, deze ook op papier worden gezet. Zo kan ik het teruglezen, en dat kost me minder energie. Dat is erg fijn.
Anderstalig zijn heeft voordelen
Het feit dat ik niet uit Nederland kom, heeft ook voordelen. Als ik bijvoorbeeld met een deelnemer bel, kan ik goed communiceren, omdat ik weet hoe het is om deelnemer te zijn. Laatst hoorde ik een collega zeggen tegen een deelnemer: "Wij gaan aan de slag". Een logische uitspraak voor Nederlanders, maar voor een anderstalige is deze beeldspraak niet altijd duidelijk. Dan kun je beter zeggen: "Wij gaan het doen."
Impact maken
Ik krijg enorm veel energie van dit werk als ik van deelnemers hoor dat ze tevreden zijn. Dat geeft me het gevoel dat ik echt impact maak op hun leven. Bij een diploma-uitreiking zie ik hoe blij de deelnemers zijn, en dat geeft mij ook een goed gevoel. Ik vind het doel van NLtraining en wat het betekent voor mensen geweldig, en ik ben er erg trots op.
Bij NLtraining zijn we altijd op zoek naar gemotiveerde medewerkers, ongeacht hun geboorteplaats of moedertaal. Wil je een verschil maken en deel uitmaken van ons team? Neem dan contact op met onze recruitmentafdeling via [email protected] voor meer informatie over de carrièremogelijkheden bij NLtraining.