Docentenopleiding Amsterdam

 

 

Praktische informatie
Het opleidingstraject bestaande uit de voorbereidingscursus en de opleiding tot NT2-docent wordt verzorgd door de VU-NT2 op de VU campus in Amsterdam.
De bijeenkomsten van de voorbereidingscursus zijn op 9, 11, 16 en 18 juli van 10:00 – 12:00.
De opleiding start eind augustus 2024 en loopt tot half juni 2025. De lesdagen zijn op de donderdagen, in totaal zijn het 34 bijeenkomsten van 2 of 3 uur.
Deelnemers dienen in het bezit te zijn van een afgeronde HBO- of academische opleiding. De werving en selectie wordt door NLtraining gedaan.


Voorbereidingscursus
In deze cursus wordt namelijk de basiskennis aangeboden die in de NT2-docentenopleiding bekend wordt verondersteld. Tijdens de voorbereidingscursus krijgt men in vier bijeenkomsten een gedegen indruk van het NT2-vakgebied, het beroep van NT2-docent en van het niveau en de werkwijze van de opleiding.


Opbouw van de opleiding
De opleiding tot NT2-docent bestaat uit een theoretisch deel en twee praktijkdelen:

  • NT2-didactiek – achtergronden (theorie)
  • Didactiek taalonderwijs aan volwassenen (praktijk)
  • Didactiek BVE (praktijk)

De studiebelasting van de gehele opleiding is totaal 697 uur, inclusief 225 praktijkuren. Met praktijkuren wordt ervaring opdoen in de NT2-praktijk bedoeld: stage of werk. De studiebelasting per week bedraagt gemiddeld 20 uur.


Stage
De stage is opgebouwd in vier fases. 

Fase 1: Leren en kennismaken met het vak. Je observeert veel in de les van je stagebegeleider. Je bereidt al korte lesonderdelen voor.
Fase 2: Leren en beginnen met lesgeven. Je observeert je stagebegeleider en je gaat meer lesonderdelen zelf verzorgen.
Fase 3: Leren en zelfstandig lesgeven onder begeleiding. Jij geeft volledige lessen. De stagebegeleider blijft aanwezig, geeft feedback en is eindverantwoordelijke voor de groep.
Fase 4: Leren en zelfstandig lesgeven. Je krijgt jouw eigen groep om aan les te geven. De begeleiding is nu meer op afstand.


Wat krijg je?

  • Een gratis opleiding;
  • Baangarantie. De verbintenis is 2 jaar vanaf de start van de opleiding. Na certificering krijg je een contract van minimaal 26 uur per week (dit bestaat uit 18 uur lesgeven en 8 uur voorbereidings- en administratietijd);
  • Je wordt betaald voor de lessen die je zelfstandig geeft. Ook tijdens je stage;
  • Een inspirerende en betekenisvolle werkplek. Je maakt echt het verschil in het leven van de cursisten.


Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden. Hou de socials in de gaten voor de volgende aanmelddatum!